Studený asfalt: jaké jsou jeho hlavní přednosti

Možná jste již slyšeli o takzvaném studeném asfaltu. Víte ale, na co se používá a jaké jsou jeho hlavní výhody? 

Silnice nebo třeba cyklostezky se za běžných okolností asfaltují horkou asfaltovou směsí. K její pokládce je ovšem potřeba strojová technika a lze ji realizovat pouze během teplejší části roku. V případě, že byste chtěli s horkým asfaltem pracovat svépomocí, navíc hrozí riziko úrazu popálením. 

Právě proto vznikly studené asfaltové směsi, se kterými se dá pracovat třeba i v zimě. K práci s nimi není potřeba žádná speciální technika, a pokud se na to cítíte, zvládnete aplikaci i sami. 

Z čeho je vyrobený studený asfalt 

Studená asfaltová směs je tvořena kamennými úlomky a speciálním asfaltovým pojivem, jež při aplikaci reaguje s vodou. Studený asfalt neobsahuje žádné toxické ani neekologické látky a po skončení životnosti jej lze za tepla recyklovat. 

Největší výhodou studeného asfaltu je flexibilita podmínek pokládky: můžete s ním pracovat za sucha i ve vlhku, při teplotách od – 20 °C do 35 °C, a výsledek bude vždy stejně kvalitní. 

Na co se nejlépe hodí 

Studenou asfaltovou směs využijete nejlépe na asfaltování malých ploch — mohou to být rozmanité úpravy v okolí rodinných domů, ale i opravy poškozených silnic, cest, chodníků a dalších podobných ploch. Studeným asfaltem můžete opravit nejen asfaltové, ale třeba i betonové plochy. Opravené místo je ihned po aplikaci připravené k normálnímu používání, lze přes něj chodit i jezdit a vydrží až 10 let. 

V případě, že chcete studený asfalt aplikovat na povrch s vyšší savostí, případně na vysoce frekventovanou plochu, je vhodné na dané místo nejdříve použít penetrační postřik. Ten zajistí dokonalejší propojení původního povrchu s novou vrstvou studené asfaltové směsi a prodlouží tak životnost opravy. 

Máte zájem o naše služby?

Napište nám